Derde overname in korte tijd voor ASML-leverancier WILVO

april 2022

BERGEIJK – Eerst was er schaarste. Nu zijn materiaalprijzen torenhoog. Uitdagingen genoeg voor metaalbedrijf Wilvo uit Bergeijk dat desondanks doorgaat met bedrijven kopen.

Letterlijk een steenworp afstand, voor iemand met een sterke werparm dan. Zo ver ligt metaalbedrijf Van Den Broek bij het hoofdkantoor van Wilvo in Bergeijk vandaan. “We kunnen ze vanaf hier goed in de gaten houden”, grapt Rob Lemmens, directeur van Wilvo.

Door het raam van zijn kantoor is de nieuwste aanwinst inderdaad goed te zien. Sinds eind vorige week is Van Den Broek Precision & Tooling onderdeel van Wilvo. “Wij zijn van oudsher goed in plaatwerk, zij in precisieverspanen”, zegt Lemmens. “Ze maken bijvoorbeeld producten die in het hart van chipmachines van ASML zitten.”

Een beetje meer ASML
Daarmee haalt Wilvo weer een beetje meer ASML in huis. Het bedrijf maakt plaatwerk voor modules in chipmachines en bouwt en onderhoudt al meer dan 30 jaar speciale verpakkingen waarin chipmachines van ASML vervoerd worden. Voor een chipmachi­ne van ASML heb je zes containers nodig en 20 verschil­len­de verpakkin­gen.

“Van die verpakkingen hebben we er ondertussen meer dan duizend”, zegt Lemmens. “Voor een chipmachine van ASML heb je zes containers nodig en 20 verschillende verpakkingen.” Doel is zorgen dat de chipmachines ongeschonden klanten aan de andere kant van de wereld bereiken.

Hoge prijzen door oorlog in Oekraïne
Mede door de onstuimige groei van ASML, breidt Wilvo uit. Eerder dit jaar huurde het Bergeijkse bedrijf een extra fabriekshal van 5000 vierkante meter. “Die gebruiken we voor het onderhoud van ASML-verpakkingen”, zegt Lemmens. In totaal heeft Wilvo nu meer dan 40.000 vierkante meter fabrieksruimte in Bergeijk.

Met de recente overname gaat de bedrijfsomzet dit jaar richting 100 miljoen euro, aldus Lemmens. Wilvo biedt werk aan meer dan 400 mensen. Naast ASML rekent het onder meer ook Prodrive, Vanderlande, IGS GeboJagema en Greeniuz tot de klantenkring.

Ondanks alle groei zijn er genoeg uitdagingen. De afgelopen twee jaar had Wilvo last van schaarste aan metalen, net als veel andere bedrijven in deze regio. En schaarste leidt tot hoge prijzen. “De prijsstijgingen zijn bizar”, zegt Lemmens. “De kiloprijs voor roestvrijstaal is in driekwart jaar bijna verdriedubbeld. Dat komt ook door de oorlog in Oekraïne. Wij verbruiken 6000 ton metaal per jaar.”

Achter de feiten aanlopen
Probleem voor Wilvo is dat leveranciers dagprijzen rekenen terwijl het bedrijf zelf contracten voor langere termijn met klanten heeft afgesloten. “We lopen steeds achter de feiten aan”, zegt Lemmens. “Als we gesprekken hebben gehad met onze klanten, zijn de prijzen alweer flink hoger.”

Die moeilijke omstandigheden zorgden niet voor een rem op de koopdrift van Wilvo. Sinds het bedrijf in 2019 werd overgenomen door de Duitse investeerder Borromin Capital, deed Wilvo al drie overnames. Eerst werd GFM uit Bergeijk overgenomen, daarna ITEQ uit Nijkerk. Van den Broek maakt het rijtje compleet. Lemmens: “We investeren voor de lange termijn.”

Bron: ED


WILVO GROUP neemt METALNET over
oktober 2023
Even better with more control WILVO GROUP NEEMT METALNET OVER. Met de overname van het in Valkenswaard gevestigde Metalnet schaalt WILVO Group...
read more
WILVO voor een duurzame wereld
november 2022
𝗪𝗜𝗟𝗩𝗢 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲𝗿𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲𝗹𝗱 Op 15 november jl. was onze CEO, Rob Lemmens, te gast in het Philips Stadion te Eindhoven...
read more
Elskensakker 6: een nieuwe WILVO-locatie
oktober 2022
WILVO Elskensakker 8 heeft een nieuwe buurman: WILVO. Het pand aan de Elskensakker 6 staat volledig in dienst van werkzaamheden die we...
read more
© 2024 Wilvo Group | Privacy Statement
back to top